CMS - Системи за управление на съдържанието

Системите за управление на съдържанието - CMS (Content Mangement System) са системи за създаване и управление (редактиране, изтриване) на съдържанието на сайта - текстове, изображения, мултимедия, файлове, данни и др.

Системата за управление на съдържание позволява бърза и удобна работа на хората които се занимават с поддръжката на сайта, без те да се нуждаят от познания по HTML, PHP, MySql и др. По този начин CMS пести много време и средства. Почти всички съвременни сайтове използват CMS, някои индивидуални, други Open Source. Open Source или системите с отворен код обикновено излизат много по евтино, ъпдейтват се редовно функционалността и защитата им от външна намеса.

Някои от най разпространените системи за управление на съдържание са Joomla, Wordpress, Drupal. Платформите за електронна търговия също са системи за управление на съдържанието, но при тях функционалността е съсредоточена предимно върху електронната търговия. Популярни платформи за електронна търговия са Prestashop, Magento, OSCommerce, Open Cart.

Популярните системи за управление на съдържание се обновяат непрекъснато, като се подобряват тяхната сигурност и функционалност. Поради тази причина е необходимо версията им да бъде винаги актуална.